Египетският президент пристига на посещение в Турция

gettyimages
share

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се очаква днес да пристигне на посещение в Турция, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирани от БТА

В рамките на посещението се планира да бъдат обсъдени редица въпроси, включително търговските отношения между двете страни, както и ситуацията в ивицата Газа.

Планирана е среща на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище между Турция и Египет, в която президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще участва заедно с египетския си колега в Анкара. Очаква се в рамките на срещата да бъдат подписани около 20 споразумения за сътрудничество в областта на отбраната, енергетиката, туризма, здравеопазването, образованието и културата. 

Президентът на Египет предупреди САЩ за риск от нов военен фронт в Ливан

С подписването на тези споразумения се цели увеличаване стокообмена между Турция и Египет от 10 млрд. долара до 15 млрд. долара.

В сферата на енергетиката се планира да се засилва сътрудничеството в сферата на ядрената и възобновяемата енергия, втечнения природен газ.

Визитата на египетския държавен глава се реализира след посещението през февруари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Египет – първата визита от дванайсет години насам, чийто акцент бе обстановката в Газа. Анкара е решена да засили контактите с Кайро в името на усилията за установяване на мир в ивицата.

Отношенията между Анкара и Кайро се обтегнаха, след като през 2013 г. Сиси, по онова време главнокомандващ армията, свали от власт тогавашния президент Мохамед Морси от Мюсюлмански братя, който беше съюзник на Ердоган. 

Водещи новини

Още новини