Президентът на Египет предупреди САЩ за риск от нов военен фронт в Ливан

  • 25 август 2024 21:31

  • 572
  • 0
Президентът на Египет предупреди САЩ за риск от нов военен фронт в Ливан
© Getty Images, архив

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси предупреди днес на среща с председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Чарлз Браун, който е на посещение в Кайро, за рисковете от отварянето на нов военен фронт в Ливан, съобщи египетското президентство, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2491

Преди визитата си в Египет Браун се е срещнал с йорданския си колега Юсеф ал Хунейти в Аман.

Посещението идва на фона на размяната на масирани удари между Израел и "Хизбула" тази сутрин. Ираел бомбардира Южен Ливан като изпреварващ удар срещу подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение. "Хизбула" от своя страна обяви изстрелването на стотици ракети и дронове срещу Израел като първа фаза от своето отмъщение за убийството на висшия си военен командир Фуад Шукр в края на миналия месец. 

„Хамас“ приветства атаките на „Хизбула“, нарече ги „шамар в лицето“ на Израел

Египетският президент е заявил пред най-висшия американски военен, че международната общност трябва да "положи всички усилия и да засили натиска, за да намали напрежението и да спре ескалацията, която заплашва сигурността и стабилността на целия регион". Той също така е изтъкнал необходимостта от запазване на стабилността и суверенитета на Ливан. 

Ас Сиси се е спрял и на нуждата от постигане на незабавно споразумение за спиране на продължаващата вече повече от 10 месеца война между Израел и палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа. Той е потвърдил египетската позиция, че решаването на конфликта включва създаването на независима палестинска държава. 

Нетаняху: Израел не е казал последната си дума с ударите в Ливан

В Кайро днес продължават започналите в петък преговори за прекратяване на огъня в Газа. Израелската делегация е пристигнала в египетската столица, за да участва във водените от директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс разговори, съобщи в. "Джерузалем пост". Начело на израелския екип са ръководителите на Мосад (външното разузнаване) Давид Барнеа и на Шин Бет (агенцията за вътрешна сигурност) Ронен Бар. От страна на посредниците, наред с египетските представители, се очаква да участва също премиерът и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани. "Хамас" изпрати делегация в Кайро, но няма да участва директно в преговорите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини