Международният валутен фонд очаква инфлацията в Турция да спадне

gettyimages
share

Очаква се инфлацията в Турция да спадне до около 24 процента следващата година, се казва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи „Хюриет дейли нюз“.

„В средносрочен план допълнителен спад на инфлацията би повишил доверието, а растежът би се върнал към потенциала от 3,5-4 процента“, посочва МВФ.

Финансовата агенция отбелязва, че общата инфлация в Турция е започнала да намалява това лято, но все още остава висока, добавяйки, че „въпреки благоприятните базови ефекти, все още силната инерция ще задържи инфлацията на около 43 процента в края на декември“.

МВФ посочва, че една по-строга комбинация от политики, фокусирани върху фискалната политика, ще намали рисковете и ще намали инфлацията по-бързо и устойчиво. Допълва се, че е необходима по-голяма фискална консолидация, за да се помогне за намаляване на инфлацията.

Агенцията посочва още, че ще са необходими строги финансови условия, докато инфлацията не тръгне стабилно надолу и инфлационните очаквания се приближат до прогнозния диапазон на Централната банка на Република Турция.

Основният лихвен процент  в Турция остава на равнище от 50%

Годишният процент на инфлация в Турция беше 61,78 процента през юли, забавяйки се от 71,60 процента през юни и 75,45 процента през май. Според МВФ Централната банка на Република Турция „трябва да продължи да изглажда временните колебания на валутния курс, като избягва неоправдано реално поскъпване и да попълва резервите чрез приспособяване“, докато инфлацията не започне да се понижава устойчиво.

„С понижаването на инфлацията и подобряването на резервните буфери интервенцията може да се намали и да се позволи на валутния курс да действа като амортисьор“, допълва МВФ.

В доклада се препоръчва да се избягват интервенции срещу постоянни шокове.

Финансовата агенция заявява, че строгите парични и подоходни политики се очаква да натежат на вътрешното търсене, като доведат икономическия растеж до около 3 процента през тази година.

Междувременно дефицитът по текущата сметка на Турция намаля до 2,7 на сто от БВП през първото тримесечие на тази година и се очаква да спадне до около 2,2 на сто от БВП през следващата година.

Международните резерви на Турция, без суаповете (когато ЦБ на една държава приема валутата на друга държава за улесняване на двустранната търговия – бел. ред.) и другите задължения, са се увеличили с 91 млрд. долара от април насам, международните кредитни агенции са повишили суверенния рисков рейтинг на страната, а спредовете за кредитно неизпълнение (CDS) са намалели с близо 440 базисни пункта от средата на 2023 г. насам, се казва още в доклада. 

МВФ посочва, че изваждането на Турция от „сивия списък“ на Специалната група за финансови действия през юни е било приветствано. Агенцията добавя, че укрепването на политическите рамки, премахването на пречките пред малките и средните предприятия и подобряването на функционирането на пазара на труда ще стимулират икономическия растеж в средносрочен план.

Водещи новини

Още новини