Ново понижение на инфлацията в Австрия

  • 03 септември 2024 11:46

  • 160
  • 0
Ново понижение на инфлацията в Австрия
© pixabay

Според експресна оценка на Статистическия институт на Австрия през август инфлацията е спаднала до 2,4 процента. Това е най-ниското ниво от април 2021 година. През юли инфлацията на годишна база все още беше 2,9 процента.

Цените  през август са се понижили с около 0,2 процента в сравнение с предходния месец. Горивата и по-специално мазутът са поевтинели и по този начин са оказали потискащ ефект върху цените в сравнение с предходната година, е мнението на специалистите от Статистическата служба на Австрия.

Инфлацията в Турция се забави до 52% през август

"Инфлацията в Австрия е само на 0,4 процентни пункта от целта на ЕЦБ“, заяви генералният директор на Статистическата служба на Австрия Тобиас Томас. За министъра на финансите Магнус Брунер  спадът на инфлацията през август потвърждава предишната тенденция, което според него е „голяма стъпка към нормализиране на инфлацията“, се посочва в съобщението за медиите. В съобщение за пресата министърът на икономиката Мартин Кохер изяви задоволство от „трайния ефект от мерките за намаляване на инфлацията", предприети от федералното правителство.     

Последвайте канала на

Калина Христова
160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини