Убит и ранени при стрелба в Истанбул, извършителите избягали в България

gettyimages
share

Един израелски гражданин от арабски произход е бил убит в неделя, а двама други мъже са били ранени с огнестрелно оръжие в колата им в Истанбул, съобщава БТА, като се позовава на официални турски представители и местни медии.

Убитият е идентифициран като Абдулкадир Анас, бизнесмен с израелско гражданство. Пред новинарската агенция Демирьорен баща му е отхвърлил спекулациите за възможен политически мотив зад нападението. „Ние не сме замесени в политика, ние сме израелски араби с палестински произход“, е казал той. Първоначално и убитият, и ранените бяха определени от местните медии като палестинци.

Видимо професионалният начин, по който е извършено убийството - с оръжие със заглушител, което е било изоставено на местопрестъплението, предизвика широки спекулации в турските медии за това дали Израел е замесен в стрелбата. От години Турция предоставя убежище на представители на палестинското движение „Хамас“, а през декември ръководителят на израелската служба за сигурност Шин Бет заяви, че тя е готова да удари по „Хамас“ навсякъде, включително и в Турция.

Румънската полиция и ГДБОП разбиха канал за трафик на мигранти по „Балканския маршрут“

Според валийството в Истанбул обаче мотив за нападението е спор за пари, а тримата заподозрени като извършители са избягали в чужбина, като са пресекли границата с България два часа и половина след убийството. В социалните мрежи валийството съобщи, че нападателите са използвали три различни коли при бягството си от Турция, за да не бъдат забелязани.

Най-малко седем души са били замесени в планирането и провеждането на нападението, се казва в съобщението. Досега във връзка със стрелбата са задържани четирима души и са конфискувани две оръжия. Местните власти твърдят, че от разпити на семействата на заподозрените е станало ясно, че те са извършили нападението заради дълг.

При стрелбата, освен убития, са пострадали още двама души. Приятел на Анас е бил ранен сериозно и е в критично състояние, а другият ранен, определен от валийството като бодигард, е избягал пеша.

Във видеозапис от охранителна камера се вижда, че маскиран извършител се доближава до автомобила на жертвите и открива огън с полуавтоматично оръжие. 

Водещи новини

Още новини