В Истанбул започна третата среща на Платформата за регионално сътрудничество за Южен Кавказ

  • 18 октомври 2024 11:54

  • 112
  • 0
В Истанбул започна третата среща на Платформата за регионално сътрудничество за Южен Кавказ
© Pixabay

Турция днес е домакин на третата среща на Платформата за регионално сътрудничество за Южен Кавказ, предава БТА, цитирайки Анадолската агенция. 

На форума, започнал тази сутрин в Истанбул, участват външните министри на Турция, Русия, Иран, Азербайджан, Армения. Очаква се участниците в срещата на платформата (3+3 - Армения, Азербайджан, Грузия - Русия, Турция, Иран) да приемат съвместна декларация.

В документа ще бъде изтъкнато значението на това страните от региона да решават съществуващите проблеми чрез диалог, необходимостта от зачитане на суверенитета и териториалната цялост, ненамеса във вътрешните работи, забрана на заплахата от използване на сила и зачитане на правата на човека, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер, като се позовава на дипломатически източници. 

Очаква се по време на срещата да бъде обсъдено засилването на икономическото сътрудничество, включително по въпроса за създаването на регионални транспортни коридори.

Планира се участниците в срещата да бъдат приети от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Грузия днес няма да участва.

Инициативата за шестстранния формат за сътрудничество в Южен Кавказ бе на президентите на Азербайджан и Турция в края на 2020 г. Последната среща на ниво външни министри се проведе в Техеран през октомври 2023 г.

/СУ/

Последвайте канала на

Десислава Станева
112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини