Поскъпва градският транспорт в Истанбул

Pexels
share

Съгласно решение на Центъра за обществен транспорт към Истанбулската голяма община от утре влизат в сила нови, по-високи цени за пътуване със средствата за масов обществен транспорт в мегаполиса.

Според новите тарифи, които са обявени на сайта на истанбулската голяма община, билетите за пътуване се оскъпяват с 13 процента.

Новата цена за пътуване с обществения транспорт в Истанбул, което става с електронни карти, се повишава от 25 лири на 28,20 турски лири (около 0,78 евро).

Със същия процент се увеличават и цените на абонаментните карти за ученици и студенти, както и за категориите служители, които ползват намаления в градския транспорт (т.нар. сини карти - б.а.).

Възрастните хора (65+ години) в Турция имат право на безплатно пътуване в градския транспорт.

Близо 25 млн. души са посетили "Света София" за 4 години, откакто функционира като джамия

Масовият обществен транспорт на мегаполиса Истанбул включва автобуси, метро, метробуси, трамваи, фуникуляр трамвай и градски кораби, които превозват пътници между европейския и азиатския бряг.

За морските таксита, които също са много популярни (10 пътника плюс капитана - б.а.), обаче увеличението е 100 процента.

Засега няма информация за промяна в цените на влаковата линия Мармарай, която минава по дъното на Босфора и превозва милиони пътници в двете посоки между европейската и азиатската част на Истанбул.

Мармарай е под контрола на турското Министерство на транспорта, предава БТА.

Цената на един билет по целия маршрут на Мармарай от 76 км е 33,20 турски лири (около 0,90 евро). При слизане на междинни станции има автомати, на които се връща останалата сума. 

Водещи новини

Още новини