Близо 25 млн. души са посетили "Света София" за 4 години, откакто функционира като джамия

  • 23 юли 2024 17:53

  • 1363
  • 2
Близо 25 млн. души са посетили "Света София" за 4 години, откакто функционира като джамия
© Getty Images

"Света София", която преди четири години с указ на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва бе превърната в джамия, продължава да бъде най-посещаваният обект на Турция. Всеки ден по около 50 000 души средно посещават "Света София", казва помощник мюфтията на Истанбул Ахмет Актюркоглу, цитиран от местни медии.

Мюфтийството е на подчинение на Диянета - Дирекцията по религиозните дела на Турция, чийто персонал са със статут на държавни служители.

По думите на Ахмет Актюркоглу през изминалите 4 години около 25 млн. души са посетили храма, което означава по 6-7 млн. посетители годишно.

“Света София" като джамия се посещава от хора, които идват от всички краища на Турция, а също и от чужденци от различни страни - мюсюлмани и немюсюлмани. Защото е историческо място, което привлича интереса на всички, символ на превземането на Константинопол от османлиите. Тук се отслужва 5 пъти дневно традиционният мюсюлмански ритуал намаз. Освен това, по инициатива на Истанбулското мюфтийство, се организират различни инициативи - уроци по ислямско вероучение, чествания на свещените мюсюлмански вечери Кандил. Тук се провеждат курсовете по Корани Керим, които се организират съвместно с Министерството на образованието, както и дипломирането на завършилите, разказа помощник мюфтията. 

Петдесет служители на Диянета работят в "Света София". Задачата им е да напътстват посетителите, за да се спазва редът в джамията по време на молитвите, да предоставят информация за исляма и "Света София" на чуждестранните туристи.

Разработиха дигитален двойник на "Света София"

"Света София", която е определена от ЮНЕСКО като паметник с общочовешка ценност, е служила като църква в продължение на 916 г. След превземането на Константинопол през 1453 г. от войските на османския султан Мехмед Втори (Завоевателя) е превърната в джамия. С декрет на Ататюрк и решение на Министерския съвет през 1934 г. е превърната в национален музей. Като такъв остава до преди 4 години.

86 години по-късно, на 10 юли 2020 година, с решение на Държавния съвет е отменен статутът й на музей и същият ден с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган "Света София" отново е отворена като джамия, предава БТА.

На 24 юли 2020 година с внушителна ислямска церемония с участието на президента и Министерския съвет бе отслужен първият от 86 години намаз в храма.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1363 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.23 | 18:37

2
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman
25

2024.07.23 | 18:04

1
милиона надупени.

Добави коментар

Водещи новини