Втора нощ на въздушна тревога в окръг Тулча в Румъния

Getty images
share

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert) за втора поредна нощ, след като няколко дрона бяха забелязани да се приближават до границата, съобщи телевизия Диджи 24, предаде БТА.

Предупреждението е било издадено около 1:20 ч. и хората бяха предупредени, че от въздуха може да падат обекти, като фрагменти от руски дронове.

Подобно предупреждение се изпраща, когато Русия атакува, обикновено с дронове, украинските пристанища на река Дунав, уточнява Диджи 24.

“Представителите на Инспектората за извънредни ситуации молят гражданите да не се поддават на паника, да следват указанията и съветите в съобщението Ро-Алърт, а ако не се чувстват сигурни или се нуждаят от помощ и подкрепа, да се обаждат на единния спешен номер 112 за помощ”, посочват в прессъобщение от инспектората. От там уточняват, че целта на предупрежденията е информиране и превенция и че атаките на Руската федерация не са насочени към румънска територия.

Въздушна тревога в румънския окръг Тулча заради руска атака с дронове

Междувременно Министерството на националната отбрана на Румъния информира, че два самолета Ф-16 на румънските военновъздушни сили са излетели от 86-а авиобаза Борча, за да наблюдават въздушната обстановка.

След разследване на терен не са открити фрагменти от паднали дронове на румънска територия.

Според началника на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук, три руски дрона са били "загубени след преминаване на държавната граница (на Украйна) с Румъния" през тази нощ. 

Миналата година Румъния неколкократно съобщи за открити отломки от руски дронове на нейна територия, след атаки срещу украински обекти на отсрещния бряг на река Дунав. 

Водещи новини

Още новини