В Сърбия се очаква опасно горещо време

gettyimages
share

В цяла Сърбия днес в сила е червен код за опасно горещо време, съобщават сръбските медии.

В 6 часа тази сутрин най-горещо беше в Белград, където измерената температура беше 27 градуса по Целзий.  В Лозница беше 26 градуса, а в Нови Сад и Зренянин с градус по-малко. Най-студено е в Сиеница, където температурата в 6 часа беше 14 градуса по Целзий, съобщи Танюг.  

Сръбската телевизия РТС отбелязва, че днес е пикът на горещините в страната, но утре времето ще е малко по-приятно. В Белград се очакват 40 градуса на сянка, най-високата температура от началото на тази гореща вълна.  

Здравните власти предупредиха да се избягва продължителният престой на открито. Заради горещото време са възможни нарушения на съня и намаляване на работоспособността. Неблагоприятната биометеорологична обстановка ще засили обичайните оплаквания при хронично болни и чувствителни хора, затова се препоръчва да бъдат внимателни, да следват лекарските препоръки, да намалят физическото натоварване и да прилагат адекватна защита срещу ултравиолетовите лъчи, пише БТА.

47 пожара в Гърция за последните 24 часа

Силно изразената гореща вълна, с дефицит на валежи, ще продължи и през следващите дни, когато в повечето градове в Сърбия максималните температури ще бъдат в интервала 35-40 градуса и с тропически нощи в населените места, съобщиха от Републиканския хидрометеорологичен институт.   

От петък в Северна, Западна и Централна Сърбия, а от събота и в други части на страната, ще има леко понижаване на температурата с превалявания и гръмотевични бури.

Водещи новини

Още новини