Линията на бедност в Турция се е повишила до 1770 евро за четиричленно семейство

Pixabay
share

Линията на бедност в Турция през май се изчислява на 61 788 турски лири (около 1770 евро) за четиричленно семейство, съобщиха турски медии, позовавайки се на данни на турския работнически синдикат Тюрк-Иш, предаде БТА.

В същото време разходите за храна на четиричленно семейство, които профсъюзът определя като "линия на глада", са изчислени на 18 969 турски лири (543 евро).

Синдикатът провежда всеки месец подобно проучване, за да разкрие отражението на промените в цените на стоките от първа необходимост върху семейния бюджет и условията на живот на работниците.

Според изследването за месец май всяко четиричленно семейство трябва да направи разходи в размер на 18 969,22 турски лири, за да има здравословна, балансирана и адекватна диета. Общият размер на разходите за храна и други задължителни месечни разходи за облекло, жилище (наем, електричество, вода, гориво), транспорт, образование, здравеопазване и други подобни нужди, т.нар. линия на бедността, се е увеличил до 61 788,99 турски лири.

Проучването е направено на базата на условията за живот в Анкара. 

Увеличението на минималния размер на разходите, които четиричленно семейство, живеещо в Анкара, трябва да направи "за храна", е 7,02 процента в сравнение с предходния месец, показват още данните от изследването, публикувани в сайта Хаберлер.

Минималната работна заплата в Турция бе повишена на 17 002 турски лири от началото на 2024 г., което съответства на около 487 евро към днешна дата. Това бе увеличение с 49 процента в сравнение с размера ѝ от юли 2023 г. и със 100 процента спрямо януари 2023 г. 

Вдигат социалната пенсия за старост от 1 юли

Водещи новини

Още новини