Световната банка: Икономическият растеж в Субсахарска Африка не е достатъчен, за да намали бедността

  • 09 април 2024 14:37

  • 299
  • 1
Световната банка: Икономическият растеж в Субсахарска Африка не е достатъчен, за да намали бедността
© Getty images (архив)

Икономическият растеж в Субсахарска Африка се очаква да се повиши през идните две години, но това не е достатъчно, за да доведе до значително намаляване на бедността в региона. Това предупреди Световната банка в своя най-нов доклад за икономическите перспективи пред Черния континент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Икономиката на региона на Субсахарска Африка се очаква да нарасне с 3,4 на сто през тази година, както и с още 3,8 на сто през 2025 г., тъй като намаляващата инфлация стимулира частното потребление. През миналата година регионът отчете икономически растеж от 2,4 на сто.

Много държави на юг от Сахара бяха силно засегнати от ефектите от пандемията от КОВИД-19 и от руската военна инвазия в Украйна. Тези събития тласнаха инфлацията нагоре, което доведе до нарастване на лихвените проценти и до оскъпяване на кредитирането. Сушата и конфликтите също засегнаха части от региона, написаха авторите на документа.

"Очаква се растежът в региона на Субсахарска Африка да се възстанови, но възстановяването все още е крехко", посочиха още експертите.

"Темпът на икономическа експанзия в региона остава бавен и недостатъчен, за да може да окаже значителен ефект върху намаляването на бедността", алармираха от Световната банка.

Антъни Блинкън изрази надежда за повече американски инвестиции в Нигерия

Последвайте канала на

Novini.bg
299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.09 | 15:24

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини