Премиерът на Черна гора Милойко Спаич: ООН прие поправките към резолюцията за Сребреница, предложени от нас

Getty images (архив)
share

Премиерът на Черна гора Милойко Спаич заяви, че ООН е приела да включи поправки, предложени от Подгорица, в проекторезолюция за обявяването на  международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Поправките на Черна гора в Резолюцията за Международния ден за възпоменание  на геноцида в Сребреница през 1995 г. бяха приети, което представлява голям успех на черногорската дипломация и победа за всички народи в региона, съобщи кабинетът на Милойко Спаич.

Очаква се документът да бъде гласуван на 23 май. Проекторезолюцията, която  осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците, беше предложена през април.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница бе превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН.

Премиерът Милойко Спаич каза, че същността на поправките е запазена в окончателния текст на резолюцията. Според правителството на Черна гора това е допълнителен принос за регионалното помирение и добрите отношения между сърби, босненски мюсюлмани и всички други народи на Балканите. Измененията, изпратени от Черна гора до вносителите, имат за цел да допринесат за премахването на изкривените и погрешни тълкувания и да предотвратят неразбирането и по-нататъшното политизиране на този въпрос“, заяиха от кабинета на министър-председателя.

Милойко Спаич съобщи по-рано, че Черна гора ще гласува за резолюцията, определяща 11 юли като ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница.

Правителството в Подгорица чрез поправки изисква резолюцията да уточнява по-ясно, че съдебните присъди, свързани с геноцид, са насочени срещу отделни лица, а не срещу етнически групи или държави, а също да се потвърди ненарушимостта на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната в Босна (1992-95 година).

Властите в Подгорица не са единни в позицията си за резолюцията в Сребреница, срещу която остро се противопоставят настоящият председател на парламента на Черна гора Андрия Мандич и един от лидерите на бившата политическа формация Демократичен фронт Милан Кнежевич.

Резолюцията, която ще обяви 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, е инициирана от Германия и Руанда. По-късно към тях се присъединяват още 32 държави, които поемат задачата да представят предложението за резолюцията пред останалите 193 държави членки на ООН. От страните в региона съинициатори са България, Босна и Херцеговина, Албания, Хърватия, Северна Македония и Словения.

Лидерите на сръбската част от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, и Сърбия решително се противопоставиха на резолюцията, която според тях ще заклейми сърбите като "геноцидна нация“. В Съвета за сигурност на ООН Сърбия се радва на подкрепа  от Русия и Китай.

Вучич се обяви против проекторезолюцията за Сребреница: Това няма да реши проблема

Водещи новини

Още новини