Лавров: Албанският проблем на Балканите може да избухне

Getty Images
share

Албанският фактор на Балканите е много сериозен, проблемът може да избухне. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция, посветена на резултатите от дейността на руската дипломация през 2023 г., съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Лавров се спря и на косовския въпрос и припомни, че през 2013 г. с посредничеството на Европейския съюз беше постигнато споразумение между Прищина и Белград за създаване на Съюз на сръбските общини в Косово.

"Минаха обаче повече от 10 години и нищо не се е променило. Безизходицата в прилагането на това споразумение, което Европейският съюз представи като най-голямото си дипломатическо постижение, се проточи дълго време. И Европейският съюз не може да направи нищо. Единственото, което успяха да направят сега, както разбирам - те измислиха, за да угодят на г-н (министър-председателя на  Косово Албин) Курти, да пренапишат това споразумение за Съюза на сръбските общини в Косово в полза на Прищина, те го пренаписват по такъв начин, че сърбите в северната част на Косово да нямат никакви права,  тези права да бъдат абсолютно някак изкуствени, а реалната власт трябва да остане в албанците“, добави Лавров.   

Сърбия: Ако решим да воюваме с Косово, и милион „Джавелин“-и няма да им помогнат

"Европейският съюз, разбира се, трябва да се срамува, защото те биеха барабаните толкова силно през 2013 г., че ето, ние успяхме, косовският проблем е решен. Нищо подобно. И сега, точно както по всеки друг въпрос, когато е необходимо да се изпълнят споразумения, те работят в полза на страната, която е по-близка до тях в конкретния случай. И по-близо до тях, разбира се, са косовските албанци, защото те се заклеха във вярност, искат да влязат и в НАТО, те искат да влязат навсякъде и вярно ще следват инструкциите на Европейския съюз, освен ако след това не се взриви албанският проблем на Балканите, каза Лавров и добави, че албанският фактор е много сериозен.

Лавров отбеляза, че председателят на парламента на (Северна) Македония все още седи на маса, на която е издигнато албанското знаме. "Македонското също стои някъде, но албанското е наблизо. Но това, строго погледнато, е отделна тема", добави руският външен министър.

Водещи новини

Още новини