Проевропейският президент на Молдова обяви, че ще се кандидатира за втори мандат на изборите догодина

Getty images (архив)
share

Проевропейският молдовски президент Мая Санду заяви че възнамерява да се кандидатира за втори мандат в края на 2024 г., за да доведе въпроса за европейската интеграция на страната до логичен завършек, предаде Ройтерс.

"Все още имаме да предприемем важни стъпки и аз обещавам да продължа, ако ми дадете доверието си за нов мандат", заяви Санду в изявление, публикувано на президентския уебсайт.

Санду, работила като икономист в Световната банка и подкрепяща по-тесните връзки с Европейския съюз, победи промосковския президент Игор Додон на втория тур на изборите през декември 2020 г.

Очаква се президентските избори да се състоят през ноември-декември догодина, като точната дата ще бъде определена от парламента на Молдова. Интеграцията с ЕС е една от целите на Санду, като по-рано този месец Брюксел обяви началото на преговори за присъединяване на страната.

"Нашето бъдеще е в европейското семейство и ние, цялата страна, трябва ясно да кажем кой път избираме за Молдова. Призовавам парламента да инициира референдум през есента на следващата година, в който гласът на гражданите ще бъде решаващ", каза тя.

ЕС може да стартира процедура за присъединяване на Молдова и Украйна

Санду осъжда руското нашествие в Украйна и е обвинявала Москва, че подготвя преврат, за да я отстрани, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Водещи новини

Още новини