Депутати от сръбската опозиция: Александър Вучич трябва да подаде оставка заради провала на политиката му за Косово

Getty images (архив)
share

Депутатите от сръбската опозиция Сърджан Миливоевич (Демократическа партия ) и Мирослав Алексич (Народно движение на Сърбия) поискаха днес оставката на сръбския президент Александър Вучич  заради катастрофалната му политика по отношение на Косово и най-новия инцидент в село Банска, който имаше трагични последици. Алексич заяви, че  "Вучич трябва да понесе отговорност" заради загубените животи в северната част на Косово, предаде белградската информационна агенция Бета,.

"След въоръжения конфликт в Банска, при който загинаха най-малко четирима души, Александър Вучич трябва да подаде оставка. Милан Радойчич (заместник-председателят на партията Сръбска листа, близък до управляващите в Белград) не би могъл да въоръжи няколко десетки сърби на север без знанието и одобрението на Вучич и сръбските служби за сигурност. Двамата са най-отговорни за пролятата кръв в Банска“, каза Алексич.

Народният представител обяви, че политиката на Сръбската листа, Сръбската прогресивна партия  и Александър Вучич спрямо Косово е претърпяла крах и че Сърбия плаща висока цена за катастрофалната политика на режима в Белград.

В ранните часове на неделя маскирани въоръжени лица откриха огън по полицейски патрул, дошъл да провери защо е блокиран пътят в село Банска, на 55 километра северно от Прищина. При стрелбата бе убит косовски полицай и ранен друг полицай. Нападателите след това нахлуха в манастир край селото и се барикадираха в него. 

Последва престрелка между косовската полиция и нападателите, в която трима от нападателите бяха убити и двама бяха ранени. По-късно бе намерено тялото и на още един от нападателите. 

 

Четири станаха жертвите при сблъсъците между полицията и въоръжени нападатели в Северно Косово

Осем души са арестувани и се разследват за тероризъм. Полицията конфискува превозни средства, използвани от въоръжените лица, в които имало огнестрелни оръжия с различен калибър, експлозиви и боеприпаси, достатъчни да бъдат въоръжени стотици хора според министъра на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля.

 Депутатът от опозицията Мирослав Алексич посочи, че президентът на Сърбия Александър Вучич и заместник-председателят на Сръбската листа Милан Радойчич са най-отговорни за кръвопролитията в Банска. Коментирайки думи на министъра на косовската полиция Джелял Свечля, който каза, че Радойчич е бил в манастира Банска в пълно военно снаряжение, Алексич каза пред агенция Бета, че политиката на Сръбската листа, Сръбската прогресивна партия (СПС) и Александър Вучич спрямо Косово е претърпяла провал.

Парламентаристът подчерта, че Сърбия плаща "висока цена за катастрофалната политика на режима" на Александър Вучич. "През последните десет години Вучич и СНС предадоха на Прищина всички институции, които държавата Сърбия имаше в северната част на Косово, а сръбският народ беше оставен да се оправя сам. В същото време служители на Сръбската листа забогатяха неимоверно, развивайки бизнес в цяла Сърбия, построиха магистрали, сгради и хотели, станаха собственици на огромни имоти и дори яхти. А сега изпратиха млади и невинни хора до сигурна смърт", каза той.

Алексич добави, че сега най-важното е да се предотврати ескалация на конфликта.

"Конфликтът в Банска е следствие от катастрофалните политики на Александър Вучич и Албин Курти. Факт е също, че сръбските служби за сигурност не направиха нищо, за да предотвратят въоръжения конфликт. Властите в Белград са длъжни да обявят кой е организирал въоръжените сърби и каква беше тяхната цел“, каза Алексич. Той посочи, че не може да се очаква "нормалност" на север от премиера на Прищина Албин Курти. "Въпреки това е голям проблем, ако ние с грешните си действия улесним Курти да окупира напълно северната част на Косово и да застрашим оцеляването на сръбския народ", каза Алексич.

Председателят на Нова демократическа партия на Сърбия Милош Йованович оцени днес, че последните събития в Косово показват, че правителството на Сръбската прогресивна партия трябва да бъде сменено и "катастрофалната му политика по отношение на Косово“ трябва да бъде отхвърлена.  Това е краят и тази трагична ситуация показа, че трябва да се събудим и из основи да променим нещата в Сърбия. Тази власт трябва да се промени, защото нейната политика ни доведе до тук, каза Йованович. 

Председателят на Нова демократическа партия на Сърбия  изрази съболезнования на семействата на убитите в неделя сърби в Банска, Косово, като каза, че те са "паднали за Сърбия".

Депутатът от Демократическата партия Сърджан Миливоевич заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще трябва да подаде оставка, защото, както каза, "той пожертва сръбската младеж в Косово в еднодневната война с премиера Курти".

"Ако заместник-председателят на Сръбската листа Милан Радойчич е участвал в този безумен акт, тогава е абсолютно ясно, че режимът в Белград, ръководен от Александър Вучич, стои зад всичко. Ако Радойчич или някой друг го е организирал без съгласието на Белград, той вече щеше да е арестуван или това щеше да е краят на Вучич“, каза Миливоевич за агенция Бета. Той посочи, че държавните институции ще трябва да обявят колко хора са загинали в Банска и колко са ранените и арестуваните.  Правителството е длъжно да информира семействата как и защо са загинали техните близки", каза Миливоевич.

/РА/

Водещи новини

Още новини