Министърът на отбраната на Косово: Силите ни за сигурност осигуряват безопасността за всички граждани на страната

Getty images (архив)
share

"Косовският министър на отбраната Арменд Мехай заяви, че силите за сигурност на страната му осигуряват безопасността за всички граждани на страната", съобщиха медии в Прищина, цитирани от БТА.

"Косово и неговите институции са в услуга на всеки гражданин и действията ни са в координация с косовската полиция и КейФОР", заяви Мехай.

Политическите представители на косовските сърби съобщиха след срещата си в Звечан в събота, че сърбите ще напуснат всички политическите институции, правосъдните органи, полицията и администрацията на Косово.

Същевременно министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич изрази надежда, че няма да се стигне до ескалация на обстановката в Косово, изтъквайки, че силите на НАТО КейФОР сега са съществен фактор, който не трябва да позволи на косовския премиер Албин Курти да изпрати албански полицаи в Северно Косово, които да заменят сръбските полицаи и на практика да извършат "окупация" на четирите общини в Северно Косово, населени предимно със сърби.

НАТО е готова за намеса заради застрашената стабилност в Косово

Сега, когато сръбските полицаи се оттеглиха от полицията, се създаде вакуум в сигурността и ситуацията се усложни, тъй като се поставя въпросът кой ще изпълнява редовните полицейски задължения, каза Вучевич и изрази надежда, че това може да бъдат силите под командването на НАТО КейФОР и европейската мисия ЕУЛЕКС.

Водещи новини

Още новини