От 1 септември токът за домакинствата в Сърбия поскъпва с 6,5 процента

Getty Images/Guliver
share

От 1 септември средната цена на киловатчас електроенергия за домакинствата и малките купувачи в Сърбия ще бъде увеличена с 6,5 процента без ДДС, съобщи сръбската национална телевизия РТС. С поскъпването от 1 септември средната цена на киловатчас ще бъде с 8,144 динара (0,13 лева) по-висока от сегашната цена, а първите сметки с новата цена ще пристигнат през октомври, посочва телевизията. 

Поскъпването на цената на електроенергията е било одобрено от Агенцията за енергетика. От агенцията заявиха, че средната цена на електрическата енергия за купувачи, които имат право на гарантирано снабдяване по регулирани цени - домакинствата и малките купувачи, е била утвърдена въз основа на максимално одобрения приход и предвидените количества електроенергия за продажба на тези купувачи.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че поскъпването на електричеството няма да застраши жизнения стандарт на гражданите, дори и на най-бедните. Той каза, че държавата иска да поеме върху себе си най-голямото бреме на кризата и добави, че сега токът на борсата е около 540 евро за мегават час, докато в Сърбия за гражданите токът е почти 14 пъти по-евтин.

Енергийният министър на Сърбия: Готвим се като за най-тежката зима

Водещи новини

Още новини