Oгромна поръчка от Сърбия блокира въглищните мини в Босна и Херцеговина, гражданите се страхуват от зимата

  • 21 юли 2022 16:37

  • 1671
  • 0
Oгромна поръчка от Сърбия блокира въглищните мини в Босна и Херцеговина, гражданите се страхуват от зимата
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Вече почти три месеца гражданите на Босна и Херцеговина не могат да си осигурят въглища за отопление, тъй като всички въгледобивни мини са блокирани заради огромна поръчка от Сърбия, която изкупува предварително всичко, което се изкопае, съобщава "Ослободжение". Босненските граждани се опасяват, че може да останат без въглища за предстоящата зима.

Закупуването на въглища, което обикновено започва веднага след края на зимата, тоест през април и май и най-късно през юни, когато цените на въглищата са най-изгодни, тази година се забави до края на юли заради решението на президента на Сърбия Александър Вучич, който обърка сметките на гражданите и които сега панически търсят начини да осигурят топлина в домовете си през зимата.

Като се позовава на портала "Капитал","Ослободжение" пише, че в мината за кафяви въглища в Бановичи нито един камион, с изключение на тези от Сърбия, вече цели 20 дни не може да се вреди на опашката за товарене.

К-с "Мини Марица-изток" подписа договор за износ на въглища за пръв път в 70-годишната си история

"Повече от 20 дни не сме продали нищо на гражданите и не знаем кога ще започнем. Най-малко 150 камиона чакат да бъдат натоварени от месец-два и редът не може да ни дойде. Сърбия има голяма поръчка, чухме, че става дума за два милиона тона, но не знам дали е вярно, запасяват се заради енергийната криза. Техните камиони идват и откарват въглищата. Това продължава вече два месеца. Граждани звънят и питат, но ние нямаме отговори и не знаем кога ще дойде нашият ред. Дори миньорите, които взеха въглища вместо надбавки, не могат да получат отговор", каза шофьор, цитиран от БТА.

В момента цената на един тон въглища в мината е 128 конвертируеми марки /65 евро/, каза той и допълни, че с доставката ги продават до 200 конвертируеми марки /102 евро/.

Миналата година цената на тон въглища с доставка за гражданите е била 135 конвертируеми марки /69 евро/.

Техническият директор на рудника Бреза Алия Салкич потвърди, че има струпване на хора, които чакат заради поръчката от Сърбия. Той потвърди още, че цената на въглищата е скочила с 20 на сто в сравнение с предишната година и вече се движи до 220 конвертируеми марки за тон /112 евро/.

"Търсенето на въглища в Босна и Херцеговина се е увеличило най-малко четири пъти тази година поради паниката около закупуването на енергоносители. В Сърбия изглежда има проблем с набавянето на въглища. Те са наши клиенти отпреди, но сега купуват много повече. Имаме добро сътрудничество, но не можем да доставим толкова, колкото искат. Не знам точно колко са поръчали, но казаха, че ще изкупят цялата продукция, която имаме", разказва той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини