Членството на Косово в НАТО заплашва Сърбия с въоръжен конфликт, смята сръбският вътрешен министър

Pixabay
share

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин каза днес, че приемането на Косово в НАТО би представлявало заплаха от въоръжен сблъсък  за Сърбия, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Парламентът на Косово прие в сряда резолюция, с която призовава правителството да започне преговори за членство с Алианса.

Поставянето на Косово под защитата на военния съюз означава анулиране на резолюция 1244 на ООН, но и задължение на всички страни членки на НАТО в съответствие с член пети от устава на Алианса да защитават  териториалната цялост на новоприетите членове, посочи Вулин в писмено изявление.

Косовският парламент призова правителството да започне процедура за членство в НАТО

Сръбският вътрешен министър задава въпроса дали някой се съмнява, че косовският премиер Албин Курти би се поколебал да предприеме нападение срещу сърби, особено в северната част на Косово, и да „предизвика сблъсъци и провокации, докато Сърбия не бъде принудена да защити народа си“.

Вулин подчерта, че Косово не е държава, няма армия и че представлява политически проблем за  поне четири страни членки на НАТО, а и в дългосрочен план няма да има значителен военен капацитет. Сърбия и традиционният й съюзник Русия не признават Косово, като Белград все още твърди, че отделилата се някогашна област е част от сръбската територия. Четири страни от НАТО също не признават Косово - Румъния, Испания, Гърция и Словакия, което ще усложни влизането на страната в Алианса.

Водещи новини

Още новини