Нови сблъсъци избухнаха в Косово

  • 13 октомври 2021 14:07

  • 934
  • 1
© Getty (архив)

Сблъсъци избухнаха днес в Косово, предаде белградското радио Б92.

Властта в Прищина изпрати днес полицаи от силите за специално предназначение в разделения между сърби и албанци град Косовска Митровица (в северната част на страната). Правителството обяви, че операцията на вътрешното министерство е насочена срещу контрабанден внос на стоки от първа необходимост. Полицаите затвориха няколко търговски обекта, собственост на сърби.

"В отговор на действията на полицията местни сърби започнаха да замерват служители на реда с камъни и други предмети. Пазителите на закона отвърнаха със сила и в града се разиграха сцени на насилие. Сблъсъци между полицаи и сърби имаше и в град Звечан (близо до Косовска Митровица)", посочи още медията.

"Към 11 часа (12 българско) време ситуацията започна да се нормализира", добави Б92.

"От правителството в Белград заявиха, че вследствие на сцените на насилие са пострадали най-малко 10 сърби, а един от ранените е в тежко състояние", допълни радиото.

"Нашата операция бе насочена срещу престъпници, независимо от тяхната етническа и/или религиозна принадлежност. В хода на действията на полицаите бяха задържани осем души. Шестима от тях са албанци, един е бошняк (мюсюлманин, говорещ език, близък до сръбския) и един - сърбин. По време на сблъсъците пострадаха шестима служители на реда – петима албанци и сърбин", това казаха от вътрешното министерство в Прищина, цитирани от Б92.

Да припомним, наскоро в най-младата балканска държава имаше сблъсъци между полицаи и представители на най-многобройното етническо малцинство. Поводът бе забраната гражданите на страната да притежават автомобили с регистрационни табели на Република Сърбия и нареждането те да бъдат сменени с косовски.  

Напрежение на всички гранични пунктове между Сърбия и Косово за трети пореден ден

Конфликтът бе регулиран с посредничеството на Европейския съюз.

Александър Вучич: Има споразумение за Косово

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
934 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аре разтурайте

2021.10.13 | 14:36

1
югославската кочина

Добави коментар

Водещи новини