Косовският парламент призова правителството да започне процедура за членство в НАТО

  • 03 март 2022 18:02

  • 573
  • 1
Косовският парламент призова правителството да започне процедура за членство в НАТО
© Getty (архив)

Косовският парламент одобри днес резолюция, с която иска правителството да започне преговори за членството на Косово в НАТО на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Войници на НАТО поддържат мира в Косово от 1999 година, когато приключи войната между сръбските сили и етническите албанци. Сега обаче страната иска да се присъедини към Алианса.

Косовският парламент поиска от правителството да предприеме необходимите стъпки, в координация с международните партньори, за подаване на молба за членство в НАТО, ЕС, Съвета на Европа и други международни организации, се посочва в резолюцията, подкрепена с 94 гласа в 120-членния косовски парламент.

Депутатите от сръбското малцинство бойкотираха заседанието.

Косовският премиер Албин Курти каза, че кабинетът му ще поиска страната да стане член на НАТО, като първо се присъедини към Партньорство за мир – програмата на НАТО, която насърчава двустранното сътрудничество със страни извън Алианса.

Депутати с украински знамена също така осъдиха руската инвазия в Украйна. Косово се присъедини към други страни, въвеждайки санкции срещу Москва.

Четири страни от НАТО обаче не признават Косово - Румъния, Испания, Гърция и Словакия, което ще усложни влизането на страната в Алианса.

Сърбия и традиционният и съюзник Русия също не признават Косово, като Белград все още твърди, че отделилата се някогашна област е част от сръбската територия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
573 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.03 | 19:38

1
косовските изроди ще бъдат изклани до крак ! лично аз ще предвождам колачите !!! ще реват и приоадат на място тия пумияри гнусни

Добави коментар

Водещи новини