Зоран Заев: Не е европейско една държава да диктува историята на друга

Gettyimages
share

"Ако една държава през ХХI век диктува историята, на друга това не е европейско поведение", каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев пред гръцкия вестник "Катемерини".

Министър-председателят в Скопие в обширно интервю за изданието от Атина по повод негово посещение в членката на Европейския съюз, насрочено за 14  май, заяви, че между представяната от него държава и някои нейни съседки все още има нерешени проблеми.

"За съжаление, в края на миналата година една от членките на ЕС ни наложи вето за даване на дата за стартиране на преговори за пълноправно членство на нашата страна в блока. Според нас ако една страна диктува историята на друга, това не е европейско поведение", коментира Заев.  

Проф. Христо Матанов за Северна Македония: Европейско ли е да гориш знамена?

"Ние трябва да градим мостове и да градим нашето общо бъдеще, а не да спорим. Аз лично считам, че можем да постигнем споразумение със София", подчерта той.

"Има обаче един въпрос, който по никакъв повод не подлежи и няма да подлежи на обсъждане. Това е нашата националната ни идентичност", категоричен бе Заев и допълни: Това е нашата принципна позиция. 

Водещи новини

Още новини