Заев отговори на Каракачанов: Ние сме били македонци и сме се чувствали македонци от векове

Министерски съвет
share

Македонците не са си легнали на 31 декември 1943 г. като българи, за да се събудят на 1 януари 1944 г. като македонци. Те са били македонци и са се чувствали македонци от векове, това е нашият директен отговор, заяви на пресконференция премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев. Той бе помолен днес да коментира последните изявления на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че преди 1944 г. македонците са били българи, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Заев каза, че няма да изпраща протестна нота, защото това е "публично изявление, което е получило публичен отговор".

"Ние сме македонци, били сме македонци и ще бъдем македонци. Отправям апел към приятелска България, особено към публичните личности и моя приятел Красимир Каракачанов, да знаят, че такива изявления, независимо колко привлекателно може да звучат в България, тук те нараняват".

Премиерът подчерта, че правото на самоопределение е суверенно право, а България първа е признала суверенитета на Република Северна Македония. Той каза, че като европейци българите трябва да зачитат правото на съседите си да се определят като македонци, които говорят македонски език и имат свои корени.

"Вярно е, че имаме обща история, но имаме и различна от тяхната", каза още Заев.

Заев: Ние трябва да търсим решение с България, но не е ясно какъв е проблемът

Премиерът добави, че двете страни трябва да проявят разум и да приемат общата история като нещо, което прави приятелството им още по-близко и сътрудничеството им още по-добро, вместо като нещо, което ги разделя.

Той каза, че на Скопие му предстои тежък период, защото никой не е предполагал, че България може да наложи вето за европейската му интеграция.

"Това е болезнено и трагично ... Наш дълг е да отворим перспективи за гражданите, за нашите деца и ако сме достатъчно умни, ще използваме историята като нещо, което да ни обедини, и ще оставим историците да се занимават с история", изтъкна премиерът Заев.

Водещи новини

Още новини