Над 25 хиляди от постоянните жители на община Благоевград са от Северна Македония

  • 24 март 2021 15:19

  • 1472
  • 1
Над 25 хиляди от постоянните жители на община Благоевград са от Северна Македония
© wikipedia

Над 25 хиляди от постоянните жители на община Благоевград са хора от Северна Македония, които са получили българско гражданство. Ако приемем този факт като доказателство за далновидната държавна политика на България, която даде право на хората с българско самосъзнание да припознаят родината си, но май не е такъв случаят, защото бяха открити много абсурди. С тях се зае прокуратурата, а общинската управа на Благоевград започна масова дерегистрация там, където има нарушения.

Кой е правил тези нарушения и защо - институциите тепърва ще кажат.

ЕП ще "смъмри" България за провокиране и обида към Северна Македония?

Въпреки, че темата за македонските българите е особено болезнена днес, в контекста на изострените междудържавни отношения, в Благоевград и региона тя е актуална от много години. Особено интересно става преди и по време на избори, когато в някои благоевградски села избирателните списъци не могат да се поберат в една линия и информационните табла придобиват формата на ветрило. Защото в тях са записани всички, имащи постоянен адрес в населеното място.

В село Рилци избирателите са 4788, а местните жители, с постоянен и настоящ адрес, са 739. Останалите над 4000 са македонци, с постоянен адрес в селото. Още по-фрапиращ е контрастът в съседното село Бяло поле-там жителите са над 9200, а местните хора са 570. Така са още десет от общо 22 населени места в общината. Естествено, македонците не живеят тук. В повечето случаи няма и къде, защото повечето от адресите, на които са регистрирани, са имоти без сгради, или с трафопост, например.

Освен, че е незаконно, това изкривява демографската картина, увеличава местните данъци и такси в някои села, дори дава възможност на села с 30 жители да си избират кмет. Проблемът е от години, но едва наскоро с него се зае прокуратурата и местната власт в Благоевград. Всичко тръгна от едно протестно писмо до институциите от жителите на село Рилци, припомня пред БНР Дора Зашева:

"Прокуратурата се отзова на сигнала и разпореди проверка, оказа се, че наистина това са измислени адреси, празни парцели. Как ги регистрира предишният кмет на селото?". До самата сграда на кметството в Рилци има един парцел, който местните хора са кръстили "Македонският квартал", обяснява Зашева.

 "Така се води, защото има 492-ма жители македонци, регистрирани само на този парцел", обясни жител на селото.

Кметът на село Рилци Крум Крумов е единственият, който прие да говори по темата. Защото не е част от проблема, въпреки че го е наследил: "Този процес няма нищо общо с предстоящите избори. Получиха се много спекулации. Този процес върви от есента на 2019-а година".

В разговор с кмета на община Благоевград Румен Томов, който издаде заповедите за проверка и дерегистрация на македонските българи, там, където има нарушения, очертаваме мащабите на проблема: "Само в община Благоевград са регистрирани около 25 хиляди граждани на Северна Македония. Понеже се усъмних в правилното регистриране на тези граждани, затова издадох заповед и заедно с районната прокуратура действаме, за да бъдат прекратени всички незаконосъобразни регистрации".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jennifera23

2021.04.10 | 03:54

1
­­­В­­­и­ж­­­т­е­­­ ­м­­­о­­­я­­т­­­а­­ ­­т­и­й­н­­­ ­­­п­­­у­т­­­к­­а­­ ­­-­ ­­­W­­­W­­W­­­.­B­­­G­­1­­7­.­­C­­L­­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини