Ердоган разговаря със Столтенберг за ситуацията в Източното Средиземноморие

Getty Images/Guliver
share

Турският президент Реджеп Ердоган разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за последния развой на ситуацията в Източното Средиземноморие, предадоха световните агенции.

В хода на разговора Ердоган е казал на Столтенберг, че Турция ще продължи да защитава правата си и интересите си навсякъде, се казва в съобщение на канцеларията на Ердоган.

По-рано топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел каза, че ЕС подготвя санкции срещу Турция, които може да бъдат обсъждани на следващата му среща на върха на 24 септември в отговор на турския спор с Гърция в Източното Средиземноморие.

Меркел и Столтенберг изразиха загриженост от напрежението между Атина и Анкара

В края на миналата година отношенията между Турция и Гърция рязко се обостриха заради подписания през ноември от Анкара с базираното в Триполи либийско Правителство на националното съгласие меморандум за взаиморазбиране за разграничаване на морските зони между Турция и Либия. По оценка на гръцкото външно министерство документът лишава гръцките острови, намиращи се между Турция и Либия, от правото на континентален шелф и изключителна икономическа зона.

На 6 август гръцкият външен министър Никос Дендиас подписа с египетския си колега Самех Шукри споразумение за разграничаване на морските зони в Средиземно море. По мнението на Атина това споразумение укрепва правото на гръцките острови на морски шелф и на изключителна икономическа зона. Анкара обяви, че не признава този договор и изпрати изследователски кораб в съпровождане с военни кораби за сеизмографски изследвания в гръцкия морски шелф близо до остров Кастелоризо, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини