Столтенберг: Турция е важен съюзник от НАТО

  • 10 март 2021 12:36

  • 259
  • 0
Столтенберг: Турция е важен съюзник от НАТО
© Getty Images/Guliver (архив)

Турция е важен съюзник от НАТО. Може да видите това само ако погледнете към картата, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Столтенберг каза това на видеоконференция, организирана от Центъра за международна сигурност и сътрудничество на Станфордския университет.

Коментирайки въпрос, свързан с покупката от Турция на руските системи за ПВО С-400, генералният секретар на НАТО посочи, че различията между членове на алианса не са новост, а НАТО е добра платформа за обсъждане на проблемите и намиране на решение.

"Но трябва да разберем това, че Турция е важен съюзник. Защото само ако погледнеш към картата, можеш да видиш колко важен съюзник е тя", каза той. Според Столтенберг Турция е от изключителна важност, предвид географската ѝ близост до Ирак и Сирия, напредъка, осъществен в борбата с "Ислямска държава", и базите и летищата там.

Турция играе ключова роля в борбата с тероризма, заяви Йенс Столтенберг

По неговите думи ситуацията в Източно Средиземно море, миграцията и решението на Анкара да купи руските С-400 са сред въпросите, които стоят между Турция и членки на НАТО.

"Признавам, че има предизвикателства, но смятам, че най-важното е да се заемем с тях като натовски съюзници вътре в НАТО по открит начин и да използваме НАТО като платформа, за да се опитаме да открием пътища за намаляване на напрежението и да намерим положителни стъпки в правилната посока", заключи Столтенберг, цитиран от Анадолската агенция.

Последвайте канала на

Novini.bg
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини