Сърбия: Започнахме да строим Турски поток без да чакаме България

Getty (архив)
share

Ние започнахме да строим нашия участък от газопровода "Турски поток" без да чакаме България да стартира изграждането на своята част от проекта, е казал сръбският външен министър Ивица Дачич, предаде ТАСС.

Първият дипломат на балканската държава е пристигнал на официално посещение в Москва, където е провел двустранни преговори с руския си колега Сергей Лавров. "Ние вече започнахме дейности по строежа на сръбския участък на "Турски поток". Ние не чакахме деня, когато източната ни съседка би стартирала реализацията на проекта на българска територия", е заявил той.

По-рано сръбският премиер Ана Бърнабич е заявила, че ръководеното от нея правителство ще даде разрешение за строителство за газопровода до края на април.

Предвижда се "Турски поток" да доставя синьо гориво от руското черноморско пристанище Анапа до крайбрежния град Мидия (близо до Лозенград). Оттам тръбата, както е планирано, ще премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Очаква се газопроводът да влезе в експлоатация през 2020 г.

 

Водещи новини

Още новини