49% от македонците одобряват новото име на страната си

Getty (архив)
share

Почти половината от гражданите на Македония ще одобрят новото име на страната си, предаде сръбското радио Б92.

Според анкета на базирания в САЩ Международен републикански институт 49% от над 1000-та анкетирани души приемат балканската държава да се казва Република Северна Македония. Против се изразяват 22 на сто, а 16 процента от участниците в допитването обявиха, че ще бойкотират насрочения за 30 септември референдум. Останалите 13% или се колебаят дали да гласуват, или нямат мнение по въпроса.

Анкетата показва, че 57 процента от гражданите на югозападната ни съседка искат Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО. Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас през юни подписаха споразумение. То сложи край на над 20-годишното вето на Атина държавата със столица Скопие да членува в международни организации.

Гръцката блокада бе наложена, защото властите в членката на ЕС смятаха, че бившата югославска република с името си Македония предявява териториални претенции към Гърция, която има провинция със същото име. Ципрас и Заев се разбраха балканската страна да се казва Република Северна Македония.

 

Водещи новини

Още новини