Зоран Заев: Разбрах се с Алексис Ципрас за признаването на езика ни на паркинг в Дойран

  • 03 септември 2018 12:25

  • 2304
  • 2
Зоран Заев: Разбрах се с Алексис Ципрас за признаването на езика ни на паркинг в Дойран
© Булфото, Getty (архив)

Гърция се съгласи да признае нашия език за македонски след моя среща с премиера в Атина Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли на паркинг в Дойран, каза министър–председателят в Скопие Зоран Заев, предаде сръбското радио Б92.

Политикът от югозападната ни съседка призна, че е провел тайна среща в Дойран с гръцкия си колега през май. "Ние тогава се разбрахме, че членката на Европейския съюз и НАТО няма да се противопоставя езикът на нашата страна да се нарича македонски", заяви той вчера на митинг на управляващия Социалдемократически съюз на Македония, агитиращ гражданите на страната да одобрят споразумението с Гърция балканската държава да се казва Република Северна Македония. Гражданите страната на 30 септември на всенародно допитване ще се произнесат дали са съгласни със споразумението  южната си съседка.

Заев и Ципрас през юни подписаха споразумение. То сложи край на над 20-годишното вето на Атина държавата със столица Скопие да членува в международни организации. Гръцката блокада бе наложена, защото властите в членката на ЕС смятаха, че бившата югославска република с името си Македония предявява териториални претенции към Гърция, която има провинция със същото име.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2304 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.09.03 | 20:38

2
А какво ще каже п...ката бойка? Наведената политика на мутрата вече дава резултат. Първо се нагъзи на западните си господари и профукахме Южен поток. После отиде да лиже гъза на Путин, ама го отрязаха. Сега гаджето му Заев се изсра отгоре му. Какво следва?

2018.09.03 | 13:22

1
ами македонски език има ли бе

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини