Чавушоглу: Тръмп използва напрежението с Турция в свой интерес

Getty Images/Guliver (архив)
share

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини американския президент Доналд Тръмп, че не предприема искрени стъпки за преодоляване на напрежението между двете страни. Той посочи, че Тръмп използва напрежението в свой интерес с оглед на предстоящите междинни избори в САЩ, предаде в."Хюриет дейли нюз".

Изглежда, че САЩ не искат да решат тези проблеми. Те искат да използват тези въпроси в изборите, каза Чавушоглу на съвместна пресконференция със сръбския си колега Ивица Дачич, след като двамата откриха почетно консулство на Сърбия в Анталия.

Но ние нямаме никакви проблеми с народа на САЩ, който започва да вижда реалността. Би трябвало народът на САЩ да е този, който ще даде необходимия отговор, не ние, добави Чавушоглу.  

Случаят с американския пастор Андрю Брънсън, съден от турски съд по обвинения в тероризъм и шпионаж, стои в основата на дипломатическата криза между Турция и САЩ в последно време, довела до спад на турската лира. Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението.

Във връзка със случая Вашингтон наложи серия санкции на Турция, която от своя страна отговори с подобни мерки. Американският министър на финансите Стивън Мнучин предупреди в четвъртък, че американската администрация е готова да наложи нови санкции срещу Турция, ако пастор Брънсън не бъде освободен скоро.

Чавушоглу заяви, че Турция "предпочита дипломацията за решаване на проблемите", а "САЩ предпочитат заплахи". Аз им казах, че те не искат да решат тези проблеми и ги манипулират заради техни вътрешнополитически интереси. Казах им, че те искат да проточат това до изборите, защото не е възможно да се обясни това поведение спрямо подобно конструктивно поведение, отбеляза Чавушоглу.

Водещи новини

Още новини