Македонският президент за новото име на страната: Необходим е широк консенсус (обновена)

Getty (архив)
share

Необходим е широк консенсус за това как ще се казва нашата родина, каза македонският президиум Георге Иванов, предаде белградското радио Б92.

Държавният глава призова в решението за новото наименование на страната да вземат участие всички главни политически фактори в югозападната ни съседка. "Смятам, че не е уместно такъв важен въпрос, който засяга всички наши граждани и сънародниците ни извън Република Македония, да се решава с телефонен разговор", посочи Иванов.

По-рано се появи информация за евентуално решението на спора на името на бившата югославска република, който започна с отделянето на Скопие от Белград през 1991 г. Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас са се договорили балканската страна да се нарича Северна Македония след като са се чули по телефона.

Днес обаче лидерът на крайнодясната партия Независими гърци, която е коалиционен партньор на кабинета в Атина, Панос Каменос заяви, че няма да приеме в името на балканската страна да присъства думата Македония. "Нашата партия няма да гласува "За" такова предложение в парламента. Ние обаче ще продължим да подкрепяме правителството", посочи той.

 

 

 

Водещи новини

Още новини