Гърци се биха заради "Македония" (видео)

  • 07 юни 2018 09:22

  • 7416
  • 2
Гърци се биха заради "Македония" (видео)
© Getty (архив)

До сблъсъци се стигна на митинг в град Ханя, на гръцкия остров Крит, вчера, предаде РИА Новости.

Няколко десетки души излязоха по улиците на селището, за да изразят протеста си срещу това думата "Македония" да присъства в името на бившата югославска република. Няколко анархисти се приближиха към демонстрантите и започнаха да обиждат участниците в акцията и да ги замерват с камъни и други предмети. Нападнатите отговориха със сила и мястото на провеждането на събитието се превърна в бойно поле. Двата лагера бяха разделени от полицията. Благодарение на бързата намеса на служителите на реда не се стигна до голям брой пострадали.

Проявата в Крит бе част от демонстрации в 23 града, организирани от Комитета за гръцка Македония. Членовете на групата се обявяват категорично против северозападната съседка на членката на Европейския съюз да се казва Македония. В Северна Гърция има провинция със същото име и заради това Атина смята, че Скопие има териториални претенции към Гърция.

Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г. Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
7416 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иво

2018.06.07 | 14:05

2
ЗАЩО ВИ Е СРАМ ДА СЕ НАРЕЧЕТЕ БЪЛГАРИ? ПИТАЙТЕ ПРА-БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ СИ! МАКЕДОНЦИТЕ СА СИ БЪЛГАРИ-ПОТОМЦИ НА СПАРТАК И ОРФЕЙ, ТРАКИ, ДАЛИ НАЧАЛО НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТЯ ПО СВЕТА? МАКЕДОНИЯ СИ Е МЕСТНОСТ В БЪЛГАРИЯ!
Българ

2018.06.07 | 10:02

1
Имали провинция Македония, че да си сменят името те на провинцията не мекдонците на цялата държава

Добави коментар

Водещи новини