В новото название име на Македония няма да има Крушево

  • 30 май 2018 15:10

  • 2761
  • 1
В новото название име на Македония няма да има Крушево
© Getty (архив)

В новото име на нашата страна няма да присъства названието Крушево, каза македонският външен министър Никола Димитров, предаде сръбското радио Б92.

Ръководителят на външната политика на балканската страна отрече появила се в местни медии информация, че в новото название на бившата югославска република ще бъде включено името Крушево. Крушево е село в Западна Македония, където по време на Илинденско-Преображенското въстание (през август 1903 г.) бунтовниците обявяват т.нар. Крушевска република, която е смазана за десет дни от османската армия.

Димитров допълни и какви варианти се обсъждат между Атина и Скопие за решаване на повече от 20-годишния спор за името на балканската държава. Ние обсъждаме "Горна Македония", "Република Северна Македония" и "Нова Македония", поясни дипломатът.

Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г. Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Преди около месец Скопие предложи "Република Илинденска Македония". Атина обаче отхвърли този вариант.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2761 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.01 | 12:48

1
Моето предложение е Македония 1905 - като на футболен отбор!

Добави коментар

Водещи новини