Протестиращи срещу Холандия турци запалиха френския флаг (видео)

gettyimages (архив)
share

Да се изгубиш в знамената, пише холандският в. Телеграф.

С тези думи изданието коментира видео, заснето в северния турски град Самсун. Няколко десетки души излязоха на демонстрацията в черноморското пристанище вчера. Хората изразиха своето несъгласие срещу решението на властите в холандския град Ротердам да изгонят няколко официални представители на Анкара.

"Участниците в акцията обаче явно не са добре запознати с държавните символи. Ето защо турците запалиха не флага на Кралство Нидерландия, а знамето на Република Франция (на първата снимка)", допълва медията.

Отношенията между Анкара и Хага се обтегнаха след като властите в Холандия не позволиха на турски официални лица да участват в митинг в подкрепа на референдума в страната на два континента. Всенародното допитване е насрочено за 16 април и се очаква то даде зелена светлина на разширяването на правомощията турския президент Реджеп Ердоган.

Заради действията на Холандия Турция наложи санкции срещу дипломати на западноевропейското кралство. Днес Ердоган обяви, че ще се заведе искове срещу Нидерландия в ООН, Европейския съд по правата на човека и Съвета на Европа.

Водещи новини

Още новини