Идва краят на преговорите за турското членство в ЕС?

  • 14 март 2017 09:09

  • 5690
  • 0
Идва краят на преговорите за турското членство в ЕС?
© gettyimages (архив)

Анкара заплаши, че ще излезе от споразумението за имиграцията, дипломатическият спор се задълбочава, пише "Гардиън".

Изданието припомня, че Турция е забранила на холандския посланик да се завърне на нейна територия и посочва, че дипломатическият скандал между двете страни изглежда още повече ще влоши перспективите на Анкара за присъединяване към Европейския съюз - процес, продължаващ вече над 50 години. Вестникът акцентира също на информацията, че турският вицепремиер Нуман Куртулмуш е отправил заплаха за преоценка на подписаното между ЕС и Турция споразумение през март 2016 г., което успешно е ограничило миграцията. Това ще бъде прието с особено безпокойство, подчертава "Гардиън".

"Индипендънт" вижда пореден израз на задълбочаващата се криза в изявлението на турския министър по европейските въпроси Йомер Челик, че страната му трябва да преразгледа споразумението за имиграцията и да облекчи режима на контрол за хората, тръгнали към Европа по суша. Изданието отбелязва, че думите на Челик поставят под съмнение споразумението за имиграцията и извежда в заглавие обвинението на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, че Германия "безпощадно подкрепя тероризма".

"Дейли телеграф" пише, че предприетите от турска страна санкции срещу Холандия - включващи забрана за връщане на посланика и за приемане на дипломатически полети, но без икономически ограничения и ограничения за пътуванията на редови граждани - са поредното влошаване на отношенията между ЕС и Анкара, която все още е официален кандидат за членство.

"Ню Йорк таймс" пише, че ЕС е отправил предупреждение към Турция в ескалиращия спор заради конституционния референдум. Изданието посочва, че съюзът е заявил, че турските опити за засилване на правомощията на президента може да се отразят на кандидатурата на Анкара за присъединяване към съюза. Вестникът отбелязва, че това изявление, направено от двама представители на Европейската комисия, е най-решителната колективна реакция до момента на острите словесни атаки от страна на Турция.

Германският коментатор Даниел Брьослер пише във вестник "Зюддойче цайтунг", че формалният край на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС вече изглежда неизбежен.

Последвайте канала на

БТА
5690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини