Тълпа разгроми книжарница в Турция (видео)

share

Тълпа от стотици мъже е разгромила книжарница в турската провинция Малатя на 17 юли – по-малко от 48 часа след неуспешния опит за преврат, за чието организиране властите обвиняват живеещият в САЩ духовник Фехтулах Гюлен.

На любителските кадри се вижда как привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието щурмуват затворената книжарница, в която се продават произведения на Гюлен и негови последователи.

Собственикът и служители са пребити, книги са ритани по земята, етажерките са събаряни и трошени, пише dnevnik.bg.

Същия ден се наложи полицията да укротява възбудените привърженици на президента Реджеп Тайип Ердоган, след като започнаха да провокират местната алевитска общност.

Няколко десетки души навлезли с автомобили в кварталите с население, където се изповядва предимно алевитската форма на исляма, различна от доминиращата в Турция сунитска форма и по-близка до шиитската.

Мъжете скандирали лозунги на партията и пуснали партийни песни от високоговорители, докато скандирали "Ние сме тук, а вие къде сте?"

Полицията се е намесила и се е наложило да стреля във въздуха, за да ги разпръсне, а представители на алевитските сдружения са призовали управителя на провинцията да помогне за избягване на сблъсъци и погроми, разказва агенция "Доган".

Водещи новини

Още новини