Мюсюлмани искат храмът "Света София" в Истанбул да стане джамия

share

Шумен протест, предшестван от молитва, се състоя днес през базиликата "Света София" в Истанбул. Мюсюлмани се събраха на молитва, водена от имам, дошъл от Мека.

Емблематичният и оспорван паметник на архитектурата в Истанбул е превърнат в музей, след като първоначално е бил църква, а след това джамия.

След молитва пред сградата вярващите скандираха лозунги с искания "Света София" отново да бъде превърната в джамия, предаде АФП.

"От името на стотици хиляди наши братя, настояваме да се молим вътре в джамията", цитира агенция Доган президента на Асоциацията на анадолската младеж Салих Турхан, организатор на проявата в навечерието на годишнината от превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

Откакто през 2002 г. на власт в Турция дойде Партията на справедливостта и развитието на сегашния президент Реджеп Ердоган, ислямисти периодично подемат кампания за превръщането на "Света София" отново в джамия. Това е пореден удар по опитите Турция да функционира като светска държава, смятат опонентите на Ердоган.

"Света София" редовно е обект на полемики между християни и мюсюлмани в Турция. През 2013 г. вицепремиерът Бюлент Арънч изуми с изказването, че "Света София" изглеждала "тъжна", но се надявал тя отново “да възвърне усмивката си”, което бе изтълкувано като намек, че статутът ѝ може да бъде променен.

През 1935 година по решение на основателя на турската република Кемал Ататюрк храмът е превърнат в музей. Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО.
 

Водещи новини

Още новини