Министър: Македония изпусна шанса за мирно решение на кризата

share

Република Македония изпусна шанса за мирно решение на политическата криза, каза в специално интервю за Радио „Фокус“ генералният секретар на Социалдемократичния съюз и министър на вътрешните работи във временното правителство на Македония Оливер Спасовски.

Той добави, че при правителството е видима липсата на сериозност и ясно изразена воля за реформи с цел Македония да продължи по европейския път. Спасовски припомни, че при гласуваното от Държавната избирателна комисия решение, според което условията в Македония позволяват да се проведат избори, двамата представители в нея на Социалдемократическия съюз не са се съгласили, както и че в него не е участвал дори нейният председател.

За министъра това е доказателство, че решението не е взето въз основа на параметри, а изключително по политически причини.

Спасовски даде като пример, че от исканията за административна проверка в Министерство на вътрешните работи адресни регистрации, издадени лични карти и тяхната законност – от 71 793 проверени лица за 18 хиляди от тях няма намерен нито един документ.

„Трябва сериозно и надеждно да се води процесът, да се изчисти избирателният списък – списък, в който ще вярват гражданите. А между впрочем държавата и правителството бяха тези институции, които трябваше да отстранят този проблем. И самият факт, че Държавната избирателна комисия приключва избирателния списък с над 5200 избиратели повече от предходните избори, показва, че избирателният списък не е чист. Ако вие чистите избирателният списък, не може да имате повече избиратели, отколкото сте имали досега.“ – коментира министърът на вътрешните работи във временното правителство на Македония Оливер Спасовски.

Водещи новини

Още новини