Белград скочи на Атина заради Косово

share

Сръбският външен министър Ивица Дачич поиска от гръцката дипломатическа централа да даде обяснения за думите на първия дипломат на Атина Никос Коциас за членството на Косово в международни организации, предаде Б92.

"Изпратихме официално запитване до правителството начело с Алексис Ципрас. Очаквам Гърция, въпреки големия натиск на който е подложена във връзка с икономическата криза, да не промени несъотношението си към едностранното обявяване на независимост от страна на Прищина", заяви ръководителят на дипломатическата централа в Белград.

Гърция, заедно с Испания, Кипър, Румъния и Словакия, преди Косово да обяви своята независимост на 17 февруари 2008 г., заявиха, че няма да признаят най-младата балканска държава.

Сигнал за евентуална промяна на позицията на Атина дойде от Прищина. Косовски медии бяха написали, че Коциас в разговор с премиера в Прищина - Иса Мустафа е заявил, че Гърция може да подкрепи Косово за влизането на страната в международни организации и смята да открие канцелария, която да установи и поддържа връзки между Атина и Прищина.

От гръцкото посолство в Сърбия заявиха, че позицията на Атина остава непроменена, допълва сръбският в. Блиц.

Водещи новини

Още новини