Косово: Визите за ЕС падат до края на 2015 г.

  • 23 март 2015 14:16

  • 1518
  • 2
Косово: Визите за ЕС падат до края на 2015 г.
©

Европейският съюз ще премахне визите за косовски граждани до края на тази година, каза външният министър на Прищина Хашим Тачи, предаде сръбското радио Б92.

Дипломат номер едно на най-младата балканска държава заяви, че неговите съграждани трябва да имат право на свободно пътуване в 28-те, за да могат да се виждат със своите роднини, които живеят в ЕС. "Трябва обаче да се има предвид – Европа не е рай", допълни още той. Тачи бе категоричен: Няма косовска имиграционна вълна

Тачи подчерта, че приемането на страната му в ЕС няма да бъде лесно и припомни за твърдата позиция на Гърция, Кипър, Испания, Румъния и Словакия. Петте членки на блока заявиха още преди обявяването на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 г., че няма да признаят бившата сръбска провинция.

Бившият премиер се спря и върху отношенията между Прищина и Белград. Той изрази надежда, че Брюксел може да обвърже сръбското членство в ЕС с признаването на Косово.

"Не може да завяваш за европейска ориентация на страната си и да посрещаш Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 с парад", каза още първият дипломат на Прищина. С тези думи той коментира визитата на руския президент в Белград и парада, организиран от сръбския държавен глава Томислав НиколичТомислав Николич Томислав Николич - сръбски политик и президент на страната Роден на 15 февруари 1952 в в края на октомври 2014 г.

Външният министър се спря и върху заплахите за Западните Балкани. Според него те са две. Първата е засилването на Ислямска държава (ИД), а другата засилващото се влияние на Русия. Относно опасността от радикалните мюсюлмани Тачи заяви: 99% от нашите граждани са настроени светски.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1518 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2015.04.03 | 19:09

2
Свободно ще ходят из ЕС, и ще проповядват Исляма.
BALGARSKI NACIONALEN FRONT-BNF

2015.04.03 | 19:09

1
TIYA V ES SA SI ZAGUBILI AKALA.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини