След 99 г. Турция изрази съжаление за арменския геноцид

share

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган за пръв път изказа съжаление за загиналите в началото на ХХ век арменци, предаде РИА Новости.

"С надежда и вяра в това, че древни народи, които имат близки обичаи и традиции, принадлежат към сложна, но уникална география, могат заедно и по достоен начин да си спомнят за миналото и за загубите. Ние искаме душите на загиналите в началото на ХХ век арменци да почиват в мир, а на техните внуци ние изказваме нашите съболезнования", заяви министър-председателят на югоизточната ни съседка в парламента.

Премиерът подчерта, че 24 април (началото на клането през 1915 г., по време на което са убити над 1 млн. мъже, жени и деца) е важна дата за арменците по целия свят и този ден дава възможност за свободна обмяна на мнения за миналото, което трябва да се помни. "Не трябва да се отрича, че през последните години на Османската империя милиони нейни поданици – турци, кюрди, араби, арменци и други са били притеснявани без оглед на тяхната етническа и религиозна принадлежност. Това е сложен период, изпълнен с тежки събития", допълни той.

Турция и Армения нямат дипломатически отношения. Границата дълга 330 километра е закрита по инициатива на Анкара от 1993 г. Сложните отношения между двете държави се изострени и от подкрепената, оказвана от Анкара за Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах. Турция остро реагира на признаването на арменския геноцид като престъпление срещу човечеството от много страни по света.

Водещи новини

Още новини