Турският премиер приветства сезирането на Конституционния съвет за закон за арменския геноцид

  • 31 януари 2012 15:06

  • 910
  • 0
Турският премиер приветства сезирането на Конституционния съвет за закон за арменския геноцид
© gettyimages

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган приветства сезирането днес на Конституционния съвет /Конституционния съд/ във Франция от сенатори и депутати, противопоставящи се на закон, криминализиращ отричане на арменския геноцид в Османската империя през 1915 г., предаде АФП.

Това е стъпка, съответстваща на това, което е Франция. Надявам се, че Конституционният съвет ще направи необходимото, е посочил Ердоган пред журналисти. Френският Сенат прие на 23 януари законопроект, криминализиращ отричането на всеки геноцид, признат от френските закони, включително арменския. Законопроектът предизвика дипломатическа криза между Анкара и Париж и доведе до замразяване от страна на Анкара на политическото и военно сътрудничество с Франция.
Седемдесет и двама сенатори и 65 депутати са внесли днес в Конституционния съвет искане за отмяна на закона, което блокира процеса на ратифицирането му от френския президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в. Конституционният съвет може да забрани закон, който преценява като противоречащ на конституцията, ако бъде сезиран от 60 депутати, от 60 сенатори, от държавния глава, от председателя на Националното събрание или от този на Сената. Конституционният съвет трябва да се произнесе в срок от един месец, като този срок може да бъде съкратен на осем дни по искане на правителството.
Напрежението във френско-турските отношения ще намалее. Имаше риск от скъсване /на отношенията/. За момента изглежда, че това скъсване е избегнато. Ние очакваме сега решението на Конституционния съвет, заяви говорителят на турското посолство в Париж Енгин Солакоглу. Законът бе определен като противоконституционен от законодателната комисия /на френския Сенат/. Ние виждаме с голямо задоволство, че има парламентаристи, които зачитат правото, добави говорителят. Той каза, че сега ситуацията е по-малко напрегната, но е ситуация на очакване.

Последвайте канала на

БТА
910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини