МВнР: Към интерпретации на миналото на нашия регион да се подхожда много внимателно

share

Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат. Това се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи на България по повод изказване на министър-председателя на Турция Реджеп Таийп Ердоган в гр. Кешан.

"Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево". Това е заявил турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин, цитиран от гръцкото сп. "Епикера".  "Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя представлява цялото ни минало в района. И днес Тракия с Одрин, Текирдаг, Къркларели и естествено Истанбул, се намира в центъра на всички наши отношения в района на Балканите", казал Ердоган.

МВнР, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към
търсене на ефективни и прагматични решения.  България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа, отбелязват от МВнР.

От министерството напомнят, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Водещи новини

Още новини