Ердоган: ЕС се отнася несправедливо към Турция

  • 03 ноември 2011 18:16

  • 1378
  • 1
Ердоган: ЕС се отнася несправедливо към Турция
© Guliver / Getty Images

Турция е третирана несправедливо от Европейския съюз във връзка с кандидатурата й за членство, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в интервю за днешния брой на германския вестник "Билд", цитирано от БТА.

"Откакто аз съм премиер, ЕС прие дванадесет страни, включително гръцката част на Кипър. И откакто канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и френският президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в управляват, аз не бях поканен нито веднъж на срещите на върха на ЕС", посочи турският лидер.

От три милиона турци или граждани от турски произход, живеещи в Германия, 700 000 имат германско гражданство.
В интервю за вчерашния брой на вестника Ердоган заяви, че германските политици трябва да правят повече за присъединяването на Турция към ЕС. Той обясни, че това ще доведе до масова подкрепа на интеграцията, имайки предвид интеграцията на турците, живеещи в Германия.

Турският премиер беше на посещение в Германия
по повод церемония за отбелязване на 50-ата годишнина от сключването на Германско-турския договор за наемане на работници от Турция в страната. "Германия вече не е чужда страна за турците", каза той по време на събитието и добави на немски "ние сме заедно", като веднага се извини, че немският му не е добър.

В днешното интервю Ердоган демонстрира предпазливост по въпрос за гръцката криза, която разтърсва Европа и еврозоната. "Ние наблюдаваме със съжаление бедите, които понася Гърция", посочи Ердоган, като добави, че сегашният гръцки премиер Георгиос ПапандреуГеоргиос Папандреу Георгиос Папандреу – гръцки политик. Премиер на Гърция от 2009 г. до 2011 г. Георгиос и предишните двама - Костас Караманлис и Костас Симитис - са негови приятели.

В същото време Ердоган даде да се разбере, че няма намерение да се намесва с каквото и да било в спасяването на Гърция. "Ние няма да правим нищо, което би поставило в опасност турската стабилност", подчерта той. Откакто съм премиер, държавният дълг намаля от 73% от БВП на 45%. Ние няма да се отклоним от нашата бюджетна дисциплина, подчерта Ердоган.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1378 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
8

2015.01.02 | 00:14

1
Хайде вече този тиранин да изчезва!!!БРАВО на всички, които протестират!!!СВОБОДА!!!!!Всички искаме това!!!Хора моля ви да пишете, защото прочетох молба от един турски гражданин, който моли всички хора от цял свят да разпространяват новините около протестите по света, заради медийното затъмнение там!!!!!!!Той също каза, че там са били убити 27 души, които не са официално регистрирани!!!Това е ужасяващо!!!!МОЛА ВИ помагайте!!!БЛАГОДАРЯ!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини