Македония и България на нож заради шопската салата, ракията и мастиката

share

Ракията, мастиката, лютеницата, шопската салата и македонското вино може да се окажат сериозна пречка по пътя на Македония към ЕС, пише македонският вестник "Дневник".

Експертите смятат, че блъсък с България може да възникне именно заради шопската салата. „България смята, че заради шопите може да си присвои и този продукт. Районът, откъдето произлиза шопската салата, според състава на салатата не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици и чушки," пише вестникът.

В публикацията се посочва и че македонските винопроизводители вече са се сблъскали с проблема как да декларират виното с оглед на проблемите, които създаде Гърция, която регистрира "македонското вино" като свое.
Изданието подчертава и че Гърция не само че успяла да защити като свое македонското вино, но е спечелила и спора с Дания и Кипър за наименованието на сиренето "Фета".

България пък се опитва да присвои и защити мастиката и ракията като своя марка, но за щастие засега не успява, защото става дума за генерични наименования, пишат още македонците.

Водещи новини

Още новини