Китайски работници се млатиха пред завод

share

Заради безредици, китайската компания Foxconn, която сглобява iPhone и iPad, бе принудена да затвори един от заводите си в град Тайюан, централен Китай, съобщи Ройтерс.

В мелето са участвали над 200 души, като 40 са сериозно пострадали. Сбиването е започнало около общежитието на завода, а причините за конфликта остават неизвестни. За прекратяването на конфликта е била нужна намесата на около 500 полицаи, като  компанията е решила временно да закрие завода, до пълното възстановяване на реда.

В затворения завод работят около 79 000 души. По адрес на компанията никога не е имало обвинения по отношение пренебрегването на правата на работниците, поддържането на нормални условия на труд и техниката на безопасност. Неотдавна обаче се появиха съобщения, че студенти от китайските университети са били накарани да сглобяват iPhone в заводите на компанията. През 2010 година в едно от най-големите предприятия на Foxconn станаха серия самоубийства, които заставиха администрацията да вземе мерки за подобряването на морално-психологическото състояние на работниците.

Водещи новини

Още новини