Казахстан ще има нов премиер

share

Казахстанският президент Нурсултан Назърбаев освободи днес от длъжност премиера Карим Масимов, предадоха АФП и ИТАР- ТАСС. 

Очаква се Масимов да оглави влиятелната президентска администрация. На 21 септември президентът освободи от длъжност ръководителя на своята администрация Аслан Мусин, който заемаше поста от октомври 2008 г. Съветник на Назарбаев, цитиран от ИТАР-ТАСС, коментира, че Карим Масимов се е доказал като успешен лидер и сега предстои да бъдат взети важни политически решения, които са от компетенциите именно на президентската администрация. 47-годишният Масимов заемаше премиерския пост в най-голямата икономика в Централна Азия близо шест години, отбелязва Ройтерс. Верен човек на президента, на него се приписва поддържането на икономическия растеж в Казахстан през най-тежкия период на световната финансова криза.

Станал премиер през януари 2007 г., Масимов бе оставен на поста след парламентарните избори през януари. Тогава той обяви за свой приоритет номер едно макроикономическата стабилност и подчерта необходимостта от още политически реформи в Казахстан. Масимов е човекът, задържал се най-дълго на премиерския пост в историята на бившата съветска република с население от 16,7 милиона души.

Водещи новини

Още новини