Северна Корея съобщи, че е открила разбил се южнокорейски военен дрон

gettyimages
share

Северна Корея съобщи днес, че е открила останките от разбил се южнокорейски военен дрон, предаде Ройтерс, позовавайки се на севернокорейската агенция КЦТА.

„Предвид формата на дрона, предполагаемата продължителност на полета, кутията за разпръскване на листовки, прикрепена на фюзелажа на апарата и други, е напълно вероятно дронът да е същият, който разпръскваше листовки над Пхенян. Но окончателното заключение все още не е направено“, съобщи КЦТА. 

Южнокорейското правителство отказа да каже дали подобни дронове са били вдигани във въздуха и къде, а също дали са били управлявани от армията или от цивилни. От там съобщиха, че коментар на севернокорейските твърдения би означавал въвличане в случая, пише БТА.

Пхенян е изпратил първи контингент от 1500 свои войници в Русия

„Ако бъде открито и потвърдено нарушение на териториалната цялост на земите, въздуха и водите на Корейската народнодемократична република от средства на Република Корея, това ще се приеме за опасна военна провокация срещу суверенитета на КНДР и обявяване на война, като незабавно ще бъде нанесена ответна атака“, допълни КЦТА. 

Напреженията между двете корейски държави се засилиха, откакто в края на май КНДР започна да изпраща балони, пренасящи смет, над границата с Южна Корея, като Сеул отговори с подновяването на пропагандата от високоговорители по границата, което се посрещна с раздразнение от Пхенян. 

Северна Корея засили враждебната реторика през последните дни, обвинявайки военните на Южна Корея, че изпращат дронове над Пхенян и заплаши със „страховито бедствие“, ако засече нови безпилотни летателни апарати във въздушното си пространство. 

Водещи новини

Още новини