Китай нетърпелив за "нова атмосфера" в отношенията с Япония

pixabay
share

Китай очаква с нетърпение "нова атмосфера" с новия кабинет на Япония. Това заяви китайският външен министър Ван И каза на новия си японски колега Такеши Ивая, съобщава "Ройтерс".

В телефонен разговор Ван посочи, че Пекин оценява "положителните сигнали" от Токио за стабилно развитие на двустранните отношения и очаква "нова атмосфера в японския кабинет и нови развития в китайско-японските отношения".

Той призова за усилия за поддържане на мира, "особено за предотвратяване на външни сили да сеят раздори и да разпалват регионална конфронтация".

"Надяваме се, че Япония ще създаде обективно, рационално, положително и приятелско възприемане на Китай", заяви Ван.

През юли китайският външен министър посочи, че отношенията между двете страни са в критичен етап след последните години на справяне с трудни въпроси, като японски граждани, задържани в Китай, териториални претенции, забрани за внос на храни и търговско напрежение.

Китай премахва визите за краткосрочни пътувания за граждани на Гърция, Кипър, Португалия и Словения

Тази година две нападения с нож срещу японски граждани, включително срещу 10-годишен ученик, който беше смъртоносно ранен, повдигнаха въпроси относно антияпонските настроения. Китайското външно министерство увери, че това са индивидуални случаи и страната продължава да защитава безопасността на всички чужденци.

Водещи новини

Още новини